Una dintre cele mai grave probleme este acuzația venită din partea societății în ansamblul ei, că statul nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de art. 135 din Constituție, ”de protejare a intereselor naționale în activitatea economică și cu privire la exploatarea resurselor naturale, în concordanță cu interesul național.” Realitățile economice și sociale confirmă, statul pierzându-și legitimitatea. Nimeni nu poate să explice cum este posibil ca România, cea mai bogată țară în resurse din Europa, să fie țara cu cei mai săraci cetățeni, iar multinaționalele cu cel mai mare profit?
Președintele celor care n-au avut Președinte va declanșa medierea între stat și societate pentru clarificarea conflictului. În acest scop, va înființa Comisia de Inventariere și Evaluare a tuturor resurselor proprietate publică: zăcăminte de petrol și gaze, cărbune, cupru, zinc, metale prețioase și metale rare etc., resursele hidrografice, pădurile, terenurile agricole, frecvențele publice etc. Raportul Comisiei va stabili ce resurse deține România și dacă exploatarea lor este în concordanță cu standardele europene. Un asemenea demers nu s-a făcut după 1990. Medierea va avea drept obiectiv alinierea prețului redevențelor și a condițiilor contractelor de exploatare cu standardele europene, România fiind parte a tratatelor europene. Orice facilități și privilegii vor fi anulate.
În cazul eșecului medierii, indiferent de justificări, Președintele va convoca referendumul național, expresia suveranității națioale. În cazul, puțin probabil, în care Parlamentul refuză aplicarea rezultatului referendumului, Președintele va convoca un referendum pentru dizolvarea sa.